Home » vetverbranding » Hoe transvetten de vetverbranding ondermijnen

Hoe transvetten de vetverbranding ondermijnen

Dit artikel is het eerste in de reeks “De voornaamste vetverbrandingsremmers volgens mij”. Om te beginnen niet de minste: TRANSVETTEN. Je vindt ze overal, maar velen onder ons zijn niet op de hoogte van de nefaste gevolgen.

Trans wat? Het zijn de slechtste soort vetten in onze voeding. Nee, niet de verzadigde vetzuren (die vetverbranding verbeteren). Eigenlijk begint het met ONVERZADIGDE vetten, doorgaans uit plantaardige oliën. Sommige hebben wel hun plaats in gezonde voeding, wanneer ze koud en onbewerkt zijn. Op moleculair niveau hebben ze dubbele bindingen – cis-bindingen. Wanneer deze bewerkt worden met waterstof op hoge temperatuur en onder hoge druk, veranderen cis-bindingen in trans-bindingen. Dit process heet hydrogenering en gebeurt in de voedingsindustrie al decennia lang op grote schaal. Goedkope plantaardige oliën worden gebruikt om vetten te verkrijgen met meer gewenste eigenschappen. Denk aan gemakkelijk smeerbare margarines. Producten met transvetten hebben ook een langere houdbaarheidsdatum.

Transvetten ontstaan ook thuis op kleinere schaal, wanneer we plantaardige oliën verhitten (vooral meervoudig onverzadigd, zoals omega-3 en -6). Of we nu frituren, bakken of braden. Uitzondering op de plantaardige regel is kokosolie, rijk aan verzadigd vet en ideaal voor zowat elke situatie.

Vacceenzuur

Transvetten komen ook natuurlijk voor in het vet van herkauwers. Wanneer runderen, schapen en geiten planten eten, gaan de plantaardige oliën fermenteren in een van hun magen, waardoor transvetten ontstaan. Vacceenzuur is de voornaamste natuurlijke soort transvet in zuivel en dergelijk vlees. Het maakt ongeveer 2% uit van het totale vetprofiel.

Er zijn echter enkele belangrijke verschillen met industriële transvetten. Ten eerste, ontstaan ze onder natuurlijke omstandigheden (normale lichaamsdruk en -temperatuur). Ten tweede, zijn de trans-bindingen totaal anders verdeeld langs de koolstofketens. Ten derde, kan ons lichaam vacceenzuur omzetten in geconjugeerd linolzuur, dat volgens de weinige studies vooral gezondheidsvoordelen zou bieden.

Hoe zijn deze vetten zo slecht?

Het is een hele boterham! Het is wetenschappelijk aangetoond dat transvetten de gezonde cholesterolverhouding verstoren. De LDL-deeltjes zijn verhoogd, ten nadele van de HDL-deeltjes. Deze verstoorde verhouding is DE aanleiding tot hart- en vaataandoeningen. LDL hoeft daarom nog niet gezien te worden als “de slechte cholesterol”. Het gaat om evenwicht.

Transvetten zorgen voor chronische ontsteking door een belangrijk enzym (delta-6-desaturase) in het ontstekingssysteem te blokkeren. Voor atleten, en voor ieder van ons die moet recupereren van dagdagelijkse activiteiten, is dit een groot probleem, want herstel als geheel wordt belemmerd. Ontsteking geeft ook pijn. Die kleine klachten en kwaaltjes die we allemaal wel eens hebben zullen voelbaarder en aanweziger zijn, en kunnen niet volledig genezen.

Ontsteking wordt nog verder ontregeld. Transvetten gaan nogal snel de pancreas overprikkelen en voor teveel insuline zorgen. Halverwege het omega-6 traject gaat overtollig insuline een ander enzym stimuleren, nl. delta-5-desaturase. Dit enzym devieert het traject van omega-6-vetten, weg van ontstekingsremming, naar meer ontsteking. Ondertussen is de bloedsuikerspiegel ontregeld. Het lichaam doet er alles aan om dit niet te laag te laten gaan, ten koste van de duurzame vetverbranding.

Het hormonaal systeem lijdt ook onder het toedoen van transvetten. Cholesterol is de belangrijkste bouwsteen voor verscheidene hormonen (steroïden in de bijnieren, voortplantingshormonen, vitamine D). Als cholesterol niet deftig geregeld wordt, bemoeilijkt dat ook de aanmaak van hormonen. Elke vorm van belasting op de bijnieren geeft de voorkeur op de aanmaak van stresshormoon. Gevolg: meer suiker en minder vet als brandstof.

Naarmate de wetenschap meer ontdekt, zullen zeker en vast meer nadelen van transvetten duidelijk worden. Moraal van het verhaal: ze zijn gewoonweg niet gezond, niet in de kleinste hoeveelheid.

Hoe mijd je transvetten?

Laten we beginnen bij de industrieel gehydrogeneerde, waarschijnlijk de slechtste transvetten die er zijn: MARGARINE. Vaak gebruikt om te smeren en te bakken en verborgen in tal van producten. Alle margarines zijn slecht, ongeacht welke plantaardige oliën zijn gebruikt. Vaak gaat het om soya-, olijf- en zonnebloemolie.

Kijk op de verpakking of een pruduct verborgen transvetten bevat. Het kan zo vaag verwoord zijn als plantaardige olie, soms staat er specifiek welke olie. Ga er maar van uit dat het transvetten bevat als het tijdens productie verhit werd. Bij twijfel ga je er beter van uit dat de gebruikte olie gehydrogeneerd was. Soms staat er gewoon margarine. Soms heet het gedeeltelijk gehydrogeneerd of gehard vet, wat letterlijk transvet betekent. Niet kopen. Niet eten.

Om te bakken en braden gebruik je best geen plantaardige olie, want ongeveer elke soort is rijk aan onverzadigde vetzuren. Voorbeelden zijn olie van zonnebloem, koolzaad, saffloer, pinda (arachide), soya, maïs, palm, olijf en elke notenolie. De aanvankelijk misschien goede olie gaat kapot en zal zeker wat transvet gaan bevatten.

Wat zijn gezondere alternatieven?

Zoek je iets vettigs om koud te gebruiken, om te smeren of in een saladedressing, ga voor natuurlijk en onbewerkt. Denk dan aan boter of ghee (geklaarde boter), smout, kokosolie, of zelfs enkele vloeibare oliën zoals van olijf, koolzaad en eender welke notenolie. Beperk de meeste andere oliën, want ze bevatten teveel omega-6 voor een evenwichtige vetinname.

Is het om te koken, kies dan voor vetten rijk aan de meer stabiele VERZADIGDE vetzuren. Kies uit boter, ghee, smout en kokosolie. Cacaoboter is ook safe, zoals in de betere chocolades. Moeilijker wordt het met voeding die je niet zelf bereidde. Lees goed de lijst van ingrediënten wanneer je kunt. Desnoods raap je voldoende moed bijeen om de bereider zelf te vragen welke vetten werden gebruikt.

De leuze “alles met mate” geldt helaas niet in het geval van transvetten. Er is al helemaal geen minimum vereiste inname. Transvetten verstoren het lichaam op zoveel manieren; de gezondheid komt in gevaar. Ik probeer aan te tonen hoe transvetten de vetverbranding – en dus prestatiepotentieel – ondermijnen. Onthoud echter vooral hoe onze gezondheid er onder lijdt, zeker op langere termijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Name *
Email *
Website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enjoy this blog? Please spread the word :)