Home » sportvoeding » Wat eet ik tijdens een duurrit van 3 uur?

Wat eet ik tijdens een duurrit van 3 uur?

De bedoeling van een duurtraining aan een eerder lage hartslag is om de basisconditie te verbeteren. Ik omschrijf basisconditie graag als volgt:

Aërobe snelheid – hoe hard je kan gaan met je aëroob systeem alleen.

Via duurtrainingen proberen we ons sneller te kunnen voortbewegen in dezelfde lage hartslagzone. M.a.w. we willen meer energie kunnen vrijmaken uit vetten, zodat we meer energie hebben om sneller te gaan. (Tegelijk gaan de suikerreserves langer mee) Dan is het vrij logisch om verbrande vetten terug aan te vullen via vetten. Bij kortere trainingen (tot 1,5 uur of zo) kan dit perfect achteraf.

Bij langere sessies (vanaf 2-3 uur) kan het aangewezen zijn om onderweg al iets binnen te spelen. Ik hou het graag simpel en natuurlijk. Noten zijn voor mij ideaal. Ze zijn droog en kunnen zo in m’n wielertruitje. Je kunt ze variëren, cashews, walnoten, pecans, paranoten, hazelnoten, amandelen. Alleen kunnen ze soms wat blijven kriebelen in de keel, maar dat valt wel mee.

Nutritioneel zitten ze ook mooi in elkaar. Rijk aan gezonde vetten, met tegelijk de nuttige aanwezigheid van wat eiwitten en suikers. Eiwitten zijn uiteraard nodig voor herstel van spieren en andere weefsels. De aanwezige suikers volstaan dan weer om het beetje aan suikerverbranding, die altijd aanwezig is om vetverbranding gaande te houden, weer aan te vullen.

Ik kies er tegenwoordig voor om toch wat eten mee te doen, zeker in periodes dat ik meer train. Ik heb sowieso al de neiging om niet dik te staan. Zo dacht ik deze week om eens af te wegen hoeveel noten ik at tijdens de duurrit (3 uur en 26 minuten, de langste tot nu toe). Ik had 30g cashews en 46g paranoten mee (zie foto), goed voor ongeveer 390 kcal vet, 58 kcal suiker en 47 kcal eiwit. Deze grote handvol noten is zo goed als op geraakt. Mijn Garmin gaf aan dat ik ca. 1645 kcal zou verbrand hebben (voor zover dat klopt), dus dat deficit moest achteraf sowieso ook nog aangevuld worden. Met gezonde voeding natuurlijk!

Voorlopig voel ik me goed met deze aanpak voor duurritten van 2 à 3 uur. Ik verzwak niet doorheen de rit, ik herstel vlot en mijn aërobe fietssnelheid gaat erop vooruit. Je denkt misschien, wat dan met drinken tijdens de duurrit? Wel, aangezien de energie al wordt gedekt met de noten, hoef ik enkel nog vocht op peil te houden. Ik heb dus gewoon water in mijn bidon(s). Hoeveel juist hangt vooral af van het weer. En daar schrijf ik in de toekomst misschien een stukje over.

Ik hoor graag hoe jullie hierover denken, in de reacties hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Name *
Email *
Website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enjoy this blog? Please spread the word :)