Home » wedstrijdverslagen » Powertriatlon Aarschot – de laatste test

Powertriatlon Aarschot – de laatste test

Hier is het verslagje van de laatste test voor de New Forest Middle Distance-triatlon (NFMDT). Met 5 weken voor mijn hoofddoel dit jaar, had ik mooi de tijd om te recupereren van Aarschot, een specifieke trainingsblok in te lassen, en een degelijke trainingsafbouw.

De Powertriatlon was eigenlijk de perfecte gelegenheid om te zien waar ik in die laatste trainingsblok moest bijsturen. Het was een iets kortere versie van de lastige NFMDT. Het zwemmen was eveneens in een meer en minstens even lang. De heuvelachtige fiets- en loopparcoursen zouden leiden tot gelijkaardige gemiddelde snelheden. 2-60-15 is dan ook een mooie tussenstap van kwart- naar halve afstand.

16 juli: dag van de wedstrijd

Als ik terugkijk op de dag, lijkt het alsof hij als een trein is voorbijgeraasd. Dat ik mijn gezinnetje meenam zal er voor iets tussen gezeten hebben. Dat is ook niet erg. De meeste dingen kwamen trouwens op hun plooi.

Uit het water

De zwemstart vond plaats op het strand. Het zwemnummer bestond uit een aanloopronde en 2 volledige ronden. Tussen elke ronde moesten we een Australian exit nemen (d.i. even aan land gaan om een keerpunt te nemen). Ik vind dit wel eens leuk. In de Ironman van Frankfurt was er ook zo’n Australian exit. Het geeft je een betere kijk op waar je ligt in het pak en hoeveel atleten in je buurt zitten. Deze keer gebruikte ik die 30 meter om kleine gaatjes toe te lopen. Dit en een goede zwemdag voor mijn doen leidden tot een goede zwemproef. Ik kwam aan wal na 38:58. Het bleek meer dan 2 km te zijn (zo’n 2300 m volgens andere Strava-gangers). Na de eerste wissel (T1), lag ik in 64e positie algemeen.

Ik had uitgekeken naar de fietsproef. Ik was vooral nieuwsgierig naar het heuvelachtige parcours. Het was me niet gelukt om het vooraf te verkennen. Gelukkig moesten we de lokale ronde 3 maal afleggen. Het plan was om ronde 1 te verkennen, ronde 2 de gevaarlijke punten op te slaan in mijn geheugen, en ronde 3 voluit te gaan. Ik was blij dat ik een 28-cassette had geïnstalleerd voor de stijlste stukken (de voorbladen zijn 52-39). Zo kon ik op de meeste klimmetjes trapfrequentie 80-90 aanhouden. Op het vlakke zit ik meestal rond 100-105. Ik ben altijd meer een spinner dan een duwer geweest. Het werd een solide fietsproef, waarbij elke ronde iets sneller ging. Ik verliet T2 in 42e positie.

Het was stevig duwen op de hellende kasseitjes

Het lopen was ook 3 ronden, van elk 5 km, en even lastig als het fietsparcours. In de eerste helft van de toer moesten we 2 venijnige klimmetjes over. Onmiddellijk besloot ik om de stijlste stukken op te wandelen. Het zou amper trager zijn dan lopen en veel minder vermoeiend. Ik wilde nl. de laatste ronde echt laten gelden. Het bleek een wijs plan. Tijdens de laatste fietsronde en het merendeel van het lopen zat ik altijd in de buurt van een triatleet die ik ken uit mijn regio. Bij het ingaan van de laatste ronde liepen we zelfs een tijdje zij aan zij. Maar heel langzaamaan begon ik uit te lopen. Op die stijle stukken besloot ik toch weer te stappen, maar minder dan voorheen. Ik was vastberaden om te blijven uitlopen op mijn maat. Ik wist mezelf ook sneller bergaf. Let wel, het risico met deze wandelstrategie is momentum verliezen. Het is belangrijk om te beseffen dat dit een mentale kwestie is. Wees je ervan bewust en houd de focus op zo snel mogelijk vooruit komen.

Ik hield het tempo vol tot de meet en kwam binnen in 3:39:41. Ik moet het lopen goed ingedeeld hebben, aangezien ik elke ronde aflegde in 23 minuten en iets. Een grote open blaar onder mijn rechtervoet kwam daar niet in tussen.

Het ziet ernaar uit dat mijn trainingsstrategie na Triatlon Brugge gewerkt heeft. Het was mijn bedoeling om het zwemmen en lopen bij te schaven. Het heeft geleid tot een snellere zwemtijd dan ik had durven hopen en een loopprestatie zonder verzwakken, in tegenstelling tot de vorige wedstrijden. En dit ondanks een veel langer en zwaarder loopparcours. Ikke content en vol vertrouwen voor NFMDT!

Volgende week, vertel ik over al wat ik die dag at en dronk, voor, tijdens en na de wedstrijd.

3 thoughts on “Powertriatlon Aarschot – de laatste test

 1. Davey schreef:

  Sterke wedstrijd! Tegen New Forest zit het helemaal goed!

  1. admin schreef:

   Merci! Het was jouw dagje niet, anders hadden we zeker met 3 gevochten voor die verre ereplaats 🙂

   1. Dries schreef:

    Tof om te lezen, was inderdaad leuk om te strijden tegen bekenden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Name *
Email *
Website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Enjoy this blog? Please spread the word :)